Słowo o specyfice kuchni hiszpańskiej

Hiszpania jest jednym z najchętniej wybieranych kierunków przez wczasowiczów. Hiszpania może zaoferować turystom między innymi słoneczną pogodę, malownicze krajobrazy, piękne plaże, kontakt z oryginalną kulturą i tradycją, a także smakowite jedzenie. Wspaniałym pomysłem na dotarcie do słonecznej Hiszpanii oraz zwiedzanie jej jest udanie się w rejs. Jeżeli chodzi o czarter jachtów, to są do wyboru trzy (okolice Barcelony, Wyspy Kanaryjskie, stolica Majorki).

Galicja

Galicja jest uważana za tak zwaną “kuchnię mieszaną”. Można w niej znaleźć między innymi elementy kuchni polskiej, ukraińskiej, węgierskiej oraz austriackiej. Jednym z głównych dań, a zarazem dań najprostszych, jest gotowana ośmiornica na krojonych, gotowanych ziemniakach, polana oliwą z oliwek oraz posypana wędzoną papryką. Mieszkańcy Galicji są fanami boczku, pierogów, kapusty, owoców morza oraz ryb. Najpopularniejszym deserem jest tarta migdałowa.

Andaluzja

Z racji dostępu do morza kuchnia głównie opiera się na owocach morza oraz rybach. Potrawy zawierają dużo warzyw. Mieszkańcy Andaluzji uwielbiają dobrą kawę oraz dobre wino. Charakterystycznymi potrawami dla tego regionu są gazpacho, rosada oraz zupa malageńska.

Katalonia

Kuchnia katalońska, poza daniami typowymi dla Morza Śródziemnego, charakteryzuje się stosowaniem grzybów oraz najróżniejszych wędlin. Katalonia słynie z zupy z kilku rodzajów mięsa i warzyw, sałatki z suszonego dorsza oraz nugatu.

Reasumując, wyjątkowy czarter jachtu w Hiszpanii nie jest jedynym powodem przemawiającym za wyborem tego miejsca na wakacje. Znacznie ułatwi on jednak dotarcie do wymienionych atrakcji.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dwa × cztery =