Skąd się bierze kawa i jakie czynniki wpływają na jej smak oraz aromat?

Kawa to prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych napojów świata. Czarna albo z mlekiem, gorąca lub podawana z kostkami lodu w upalne dni. Niezależnie od sposobu przyrządzenia towarzyszy nam każdego dnia. Skąd pochodzi kawa i co sprawia, że z zielonego ziarenka kawowca powstaje esencjonalny napój tak uwielbiany przez miliony ludzi na całym świecie?

Uprawa kawy – skąd biorą się najlepsze jej gatunki?

Etiopska, kolumbijska, indyjska, a może brazylijska kawa Yellow Bourbon, z której właściwościami można zapoznać się na witrynie https://mkfresh.pl/brazil-yellow-bourbon-fazenda-rainha-1kg? Wraz ze wzrostem konsumenckiej świadomości coraz częściej sięgamy po starannie wyselekcjonowane mieszanki ziaren lub kawy jednorodne. Choć pochodzą z najróżniejszych kontynentów świata, wszystkie one wywodzą się z subtropikalnego klimatu. Idealnym miejscem dla ich uprawy jest pas pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. To właśnie tam, na znacznych wysokościach sięgających nawet ponad 2000 m n.p.m. i pod czujnym okiem doświadczonych farmerów, dojrzewają najlepsze krzewy kawowca. Zbierane z nich ziarna są następnie poddawane szczegółowej selekcji i ocenie. Najlepsze z nich trafiają do palarni na całym świecie, gdzie poddane zostają kolejnym etapom obróbki i produkcji – paleniu oraz mieleniu.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


szesnaście − siedem =