Rzeczy, które należy wiedzieć o prosecco

W ostatnich latach niezwykle popularne stało się prosecco, czyli włoskie wino musujące w kolorze białym, ewentualnie lekko różowym. Smakuje ono nieco podobnie do szampana, ale w przeciwieństwie do niego posiada charakterystyczną, delikatnie owocową nutę (gruszkową, jabłkową, cytrusową itp.). Dlatego bardzo wiele osób uznaje je za trunek dużo ciekawszy, a także znacznie bardziej uniwersalny. Najwyższej jakości prosecco kupimy m.in. na https://www.profilwino.pl/.

Idealny dodatek do popołudniowych spotkań przy stole

Prosecco może odznaczać się zróżnicowanym poziomem owocowości, słodyczy oraz kwaskowatości (półwytrawne, półsłodkie itp.). Produkuje się je najczęściej z białych winogron pozyskiwanych ze szczepu Glera, hodowanego powszechnie w regionie Veneto znajdującym się na północnych wschodzie Włoch – nieopodal Wenecji. Sok jest poddawany procesowi fermentacji w dużych, szczelnie zamkniętych zbiornikach. Następnie przelewa się go do butelek i leżakuje w nich jeszcze przez około 1,5 roku (czasami krócej).

Popularność prosecco wynika nie tylko z jego unikalnego i mocno orzeźwiającego smaku, ale również właściwości prozdrowotnych. Zawiera bowiem polifenole i inne substancje, które korzystnie wpływają na pracę serca, poprawiają krążenie krwi oraz skutecznie regulują ciśnienie. Dodajmy, że omawiany trunek kosztuje stosunkowo niewiele (od 20 do 120 zł) i doskonale nadaje się zarówno jako aperitif przed posiłkiem, jak i dodatek do ryb, owoców morza, drobiu, ostryg, deserów, szynek czy truskawek. Bardzo smaczne, a jednocześnie tanie prosecco znajdziemy w tym sklepie online: https://www.profilwino.pl/pl/c/Prosecco/107.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


trzy × 1 =