Proste do przyrządzenia dania kuchni chińskiej

Kuchnia orientalna zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność, a prym wiodą dania chińskie. Kuchnia chińska to jedna z najstarszych kuchni świata. Zachwyca swoją różnorodnością i bogactwem smaków. Podstawą chińskich dań jest oczywiście ryż, jednak w wielu z nich wykorzystuje się także mięso, ryby, warzywa, a nawet owoce morza. Choć nie wszystkie dania są łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jednak można znaleźć takie, które nie powinny sprawić problemu nawet początkującym amatorom kuchni orientalnej.

Łatwe danie z wieprzowiną

Prawie każda książka z przepisami kuchni chińskiej przedstawia jeden ze sposobów na przyrządzenie aromatycznej wieprzowiny. Najczęściej podawana jest z orzechami nerkowca, które doskonale komponują się z tym rodzajem mięsa. Polędwicę zamoczoną w sosie sojowym należy usmażyć na woku, dodając do niej posiekane warzywa. Możemy znaleźć różne wersje tego przepisu, jednak najczęściej wybierane warzywa to czosnek, czerwona papryka, suszone papryczki chili oraz groszek śnieżny lub cukrowy.

Aby całość nabrała bardziej wyrazistego smaku, dobrze jest dodać do mięsa łyżkę wina półwytrawnego wymieszanego z odrobiną oleju sezamowego i skrobią kukurydzianą. Wołowina będzie miękka i soczysta, gdy usmażymy ją na oleju arachidowym. Mięso i warzywa najlepiej podawać z ryżem jaśminowym. Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a co ważniejsze- jest niezwykle proste. Co więcej, przepis można dowolnie modyfikować, by dostosować go do swoich preferencji. Warto próbować różnych wersji tej potrawy i odkrywać coraz to nowe oblicze kuchni chińskiej.

Pyszna zupa chińska z kurczakiem

Jeśli chcemy zacząć swoją przygodę z daniami orientalnymi, możemy zacząć od klasycznej zupy chińskiej. Trzeba przy tym pamiętać, że zupy azjatyckie bardzo różnią się od naszych, polskich smaków. Na początku należy przyrządzić wywar ze skrzydełek kurczaka, szalotki, pokrojonego imbiru oraz dużej ilości białego pieprzu i soli. Po dwugodzinnym gotowaniu się mięsa należy wyciągnąć skrzydełka i wrzucić do wywaru bardzo drobno posiekane udka z kurczaka, a także puszkę kukurydzy konserwowej. Po zdjęciu zupy z ognia wystarczy dodać do niej delikatnie rozmieszane pałeczkami jajko. Do przystrojenia zupy można wykorzystać świeże liście kolendry, które nadadzą jej dodatkowych walorów smakowych. Danie to jest esencją azjatyckiego smaku, a przygotowanie go okazuje się niezwykle łatwe. Ponieważ jednak zupa jest lekka i mało treściwa, warto podawać ją na przykład z samodzielnie zrobionymi chińskimi pierożkami.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dwa × 5 =