Owoce, które warto zamrozić na zimę

Mrożone owoce niemal nie ustępują swoją wartością świeżym owocom sezonowym. Są także dużo lepszym i zdrowszym rozwiązaniem niż kupowanie produktów importowanych, pełnych konserwantów i pestycydów. Owoce warto zbierać w momencie, gdy są w pełni dojrzałe, mają nasycony kolor i wyrazisty smak. Nie powinniśmy za to mrozić roślin niedojrzałych i przejrzałych. Owocowa uczta w środku zimy pozwala wzmocnić organizm i urozmaicić dietę.

Mrożone owoce leśne – kopalnia witamin dostępna przez cały rok

Zaletą mrożonek jest to, że możemy przez długi czas przechowywać również te owoce, które w sezonie dostępne są bardzo krótko. Mowa tu o truskawkach, malinach, wiśniach, porzeczkach, czereśniach czy agreście. Osoby, które uwielbiają leśne wędrówki, mogą uzbierać i zamrozić takie owoce, jak jagody, jeżyny, żurawina i borówki. Są one wyjątkowo bogate w witaminę C i antyoksydanty, dzięki czemu pomagają walczyć ze starzeniem, wzmacniają układ krążenia i poprawiają odporność. Jeśli nie uda nam się wybrać do lasu na samodzielne zbiory, możemy skorzystać z wysokiej jakości produktów mrożonych od sprawdzonych dostawców – chociażby ze strony https://danex.pl/produkty/mrozona-borowka/. Mrożone borówki czy jagody to prawdziwy przysmak, którego możemy użyć do deserów i ciast o każdej porze roku. Do mrożenia nadają się również takie owoce, jak morele, brzoskwinie, nektarynki i winogrona, choć robi się to nieco rzadziej. Pamiętajmy, że spożywanie mrożonych warzyw i owoców to doskonały sposób na zachowanie zdrowia i ochronę przed wirusami, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną. Proces mrożenia pozwala zachować większość witamin i składników odżywczych, a także naturalny smak, który niemal nie odbiega od pierwotnego.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


14 − 6 =