O czym warto pamiętać prowadząc bar sałatkowy?

Bary sałatkowe zyskują sporą popularność na fali mody na zdrowe żywienie. Obecnie jest to jeden z lepszych pomysłów na biznes gastronomiczny. Musimy się jednak trochę postarać, by wyróżnić swoją firmę na tle konkurencji. Nie wystarczą sztampowe składniki, byle jaki lokal i plastikowe pojemniki. Dzisiejszy konsument ma o wiele większe wymagania skierowane na rozwiązania proekologiczne. Zatem im więcej takich pomysłów wprowadzimy w swoim barze, tym lepiej.

Eko bar

Na starcie dobrze zacząć od zaaranżowania przestrzeni w taki sposób, by mówiła sporo o naszym podejściu do ekologii. Drugim ważnym punktem jest dobór dobrych jakościowo składników naszych sałatek. Nie mogą to być byle jakie produkty z marketu, a ekspozycja zawsze musi być świeża. Jeśli korzystamy z surowców od lokalnych dostawców, warto poinformować o tym klientów. Kolejną rzeczą, na którą goście lokalu zwrócą uwagę, jest stosowanie pojemników biodegradowalnych do dań na wynos. Różnego rodzaju opakowania papierowe i torby sprawdzą się do sałatek bez sosów, płynne dressingi możemy podawać np. w małych słoiczkach. Szklane słoje to również świetne wyjście z sytuacji w tym przypadku. Dodatkową promocją baru może być bonus dla klientów zwracających tego typu naczynia. Modne stały się także rabaty dla osób, które przynoszą własne opakowania do potraw. Takie rozwiązania na pewno przyciągną młodych i starszych ludzi dbających nie tylko o swoje zdrowie, ale także o stan środowiska naturalnego zmęczonego bezmyślnymi działaniami ogromnych firm nastawionych na zyski.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


4 × jeden =