Właściwy sposób odżywiania się stanowi niezwykle istotny element naszego życia. Dostarczanie organizmowi odpowiednio zbilansowanych posiłków, które obfitują w cenne witaminy i związki odżywcze przekłada się na wspaniały wygląd, smukłą sylwetkę oraz doskonałe samopoczucie. Komponujemy je korzystając ze starannie wyselekcjonowanych produktów, które mają być pozbawione szkodliwych substancji i konserwantów. Okazuje się jednak, że nie zawsze wszystko to, co wygląda na zdrowe, w rzeczywistości takie jest. Na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów, aby uniknąć przykrych pomyłek? Oto kilka rad.
Weryfikując obietnice producentów
Wiele artykułów spożywczych posiada atrakcyjne opakowania, nawiązujące do natury. Bardzo często umieszczono na nich obietnice producenta, które głoszą, że dany produkt w znacząco przyczyni się do poprawy stanu zdrowia. Taka praktyka określana jest jako oświadczenie zdrowotne, warto je jednak zweryfikować, gdyż takie oświadczenia podlegają szczególnym wymogom.
Kolejną istotną kwestią jest sprawdzenie, czy w produktach, które są reklamowane jako te pozbawione cukru, nie znajdują się sztuczne słodziki – równie szkodliwe dla organizmu. Miejmy się na baczności sięgając po żywność określaną jako light. Ta kategoria nie podlega bowiem żadnej kontroli i producenci nie muszą dysponować żadnymi certyfikatami, aby umieścić taki dopisek w nazwie pożywienia. W rezultacie konsument płaci więcej i otrzymuje jedzenie o wysokiej kaloryczności i niskiej zawartości cennych minerałów. Uważnie czytajmy skład każdego z kupowanych produktów.
Bądź pierwszym komentującym!