Miód i jego cenne właściwości

Zdecydowana większość ludzi preferuje zarówno herbatę, jak i inne napoje z dodatkiem słodzika. Dla niektórych kawa sama w sobie (nawet z odrobiną mleka) ma obrzydliwy smak, zaś po rozpuszczeniu kostki cukru – zamienia się w ciecz, dogadzającą kubkom smakowym. Fakt, iż cukier – mówiąc delikatnie – nie jest zdrowy ani niskokaloryczny, nie stanowi tajemnicy. Naturalnie łyżeczka białego granulatu do porannego napoju nikogo nie zabije, jednak jego nadużywanie może prowadzić do nadwagi, problemów z uzębieniem czy układem krążenia. W ostatnich latach powszechne stały się ,,odchudzone” zamienniki rzeczonego słodzika, np. erytrytol, stewia lub ksylitol. Dla osób, które nie są zmuszone ,,oszczędzać” kalorii, świetny okaże się także miód, posiadający mnóstwo cennych właściwości.

Nie tylko smaczny dodatek

Dzieciom miód kojarzy się przede wszystkim jako pyszne smarowidło na bułki oraz dodatek do herbaty. Jeszcze kilka lat temu, gdy korzystanie ze środków farmakologicznych nie było tak powszechne jak obecnie, na przeziębienie i dobry sen babcie podawały bliskim mleko z dodatkiem czosnku i miodu, które nierzadko okazywało się pomocne. Wysokiej jakości pszczeli produkt np. ze strony https://www.brylamiodu.pl/ może poszczycić się jeszcze szeregiem innych, znakomitych właściwości, albowiem przyspiesza gojenie ran (i regenerację organizmu), obniża ciśnienie, wspomaga odporność, jak również wykazuje działanie przeciwzapalne. Spośród wielu rodzajów miodu (m.in gryczanego, akacjowego, wielokwiatowego), każdy smakosz wybierze coś dla siebie. 

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


3 + 3 =