Jakie budynki gospodarcze wchodzą w skład pieczarkarni?

Współczesna pieczarkarnie są obiektami niezwykle nowoczesnymi, co przekłada się na efektywność produkcji i zbiorów, a jednocześnie jakość pozyskanych grzybów. Niektóre z nich przewyższają standardem hale produkcyjne czy magazyny innych firm. Wszystko za sprawą warunków, które konieczne są dla bezpiecznego uprawiania pieczarek, a także przekładające się na trwałość budynków. Najważniejszą kwestią jest zachowanie wysokiej wilgotności w komorach uprawowych, a także odpowiednia różnica temperatur pomiędzy poszczególnymi komorami a zewnętrznymi warunkami (tzw. dezynfekcja termiczna), czy przeciwdziałanie namnażaniu się bakterii oraz pojawianiu się owadów. O tych zasadach należy pamiętać podczas projektowania budynków lub zakupie gotowych hal po poprzednim właścicielu. Z jakich elementów składa się pieczarkarnia?

Nie tylko „jak”, ale też „gdzie”

Budynek profesjonalnej pieczarkarni, która zajmuje się produkcją na skalę przemysłową, składa się z kilku części. Budowa hal magazynowych uwzględnia trzy najważniejsze budynki gospodarcze przeznaczone do: uprawy, chłodzenia oraz pakowania. W każdej komorze uprawowej musi znajdować się instalacja klimatyzacyjno-wentylacyjna, która zapewnia odpowiednie warunki do wzrostu grzybni (wilgotność, temperaturę). Budynki uprawowe łączone są ze sobą za pomocą korytarzy komunikacyjnych. Przy każdej chłodni znajduje się bezpośrednio pakownia. W pieczarkarni powinna się również znajdować rampa do załadunku, magazyn opakowań czy kotłownia, które są zazwyczaj zlokalizowane w jednym budynku gospodarczym pełniącym rolę magazynu lub zaplecza.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


4 × 1 =