Jak zrobić pyszną i aromatyczną kawę?

Kawa to zdecydowanie jeden z najchętniej pitych gorących napojów na świecie (obok herbaty). Jest ceniona przede wszystkim za oryginalny smak, ale też za liczne właściwości prozdrowotne. Warto wspomnieć choćby o niwelowaniu stresu, ograniczaniu ryzyka rozwoju cukrzycy i depresji, poprawianiu krążenia krwi oraz przyspieszaniu spalania zbędnych kilogramów. W niniejszym artykule zostaną pokrótce opisane podstawowe metody przygotowania pysznej kawy. 

Wystarczy poświęcić kilka minut

Kawę najprościej jest oczywiście przyrządzić w profesjonalnym ekspresie przelewowym bądź ciśnieniowym. Niestety ten sposób ma jedną zasadniczą wadę – nie pozwala w pełni cieszyć się rytuałem. Rozsądną alternatywę stanowi z pewnością specjalny zaparzacz do kawy aeropress, w którym kluczową rolę odgrywa tłok zwieńczony gumową uszczelką. Do tego urządzenia najpierw wsypuje się zmielone ziarna, następnie wlewa wrzącą wodę, później przykręca sitko z papierowym filtrem, a na koniec przeciska zawartość do filiżanki lub kubka za pomocą wspomnianego tłoka. Istnieje też możliwość przygotowania naparu w szklanym syfonie ze statywem i palnikiem. Wymaga to poświęcenia sporej ilości czasu i uwagi, ale gwarantuje uzyskanie kawy o słodkawym oraz niezwykle subtelnym smaku. Ponadto popularnością cieszy się technika oparta na wykorzystaniu prostego naczynia zwanego tygielkiem (wywodząca się z Turcji).

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


siedem + pięć =