Jak zrobić domowy makaron?

Makaron jest smaczny, pożywny i dodatkowo tani. Występuje w wielu wariantach. Przygotowywane są z różnych mąk, z tradycyjnej mąki pszennej, kukurydzianej, sojowej, itp. Wybór jest ogromny. Do przygotowania domowego makaronu wystarczą trzy składniki: mąka, woda oraz jajka. Wystarczy wszystkie składniki połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach. Rozwałkowane ciasto kroimy na dowolny kształt. Wrzucamy do garnka z gorącą wodą i gotowe. Możemy podawać go z sosem oraz do zupy. Przyrządzenie domowego makaronu to ogromna satysfakcja oraz niepowtarzalny smak.

Rozwiązanie dla osób unikających glutenu

Najbardziej popularne są makarony wykonane z białej mąki pszennej, z dodatkiem wody, soli i ewentualnie jajek. Posiada on wysoką zawartość glutenu. Wiele osób ma alergię na gluten. Dlatego dobrym rozwiązaniem są makarony bezglutenowe, które są uważane za zdrowsze od tych tradycyjnych. Są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. 

Rodzaje makaronów bezglutenowych:

– kukurydziany – najpopularniejszy wśród osób unikających glutenu. Jego głównym składnikiem jest mąka kukurydziana. Makaron w smaku i konsystencji jest najbardziej zbliżony do klasycznego, czyli wykonanego z pszenicy.

– ryżowy – wykonany jest z mąki ryżowej. Ma delikatny smak, jest lekkostrawny. Występuje w dwóch postaciach: półprzezroczysty oraz brązowy. Bardzo popularny wśród osób chorych na celiakię. Prosty w przygotowaniu, można go wykorzystać na wiele sposobów.

– z ciecierzycy – wyróżnia się spośród pozostałych makaronów dzięki bardzo wysokiej zawartości białka. Jego główny składnik to ciecierzyca.

– gryczany – jest lekkostrawny, ma ciemny kolor. Jest bogaty w minerały, białko i błonnik, wpływa korzystnie na organizm. Wykorzystana mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak. 

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


2 × cztery =