Jak zredukować ilość szkodliwych substancji w wodzie pitnej?

Oczyszczanie wody pitnej ze szkodliwych substancji jest bardzo ważne. Dzięki temu podnosimy jakość wody, ale też minimalizujemy ryzyko różnych chorób czy dolegliwości zdrowotnych wynikających z picia nieoczyszczonej wody. Poprawia się także jej smak. Choć zakup butelkowanej wersji wydaje się najprostszym rozwiązaniem, to z punktu widzenia ekologii czy ekonomii, wcale nie jest rozsądny. Alternatywą jest oczyszczanie wody pitnej za pomocą odpowiednich filtrów.

Filtry i wkłady 

System oczyszczania wody w domach można podzielić na dwa podstawowe rodzaje. Pierwszym są filtry nakranowe, które montowane są na kran. Mają postać nakrętki, która nakładana jest na fabryczną baterię. To najtańszy i najprostszy sposób filtracji wody. Koszt urządzenia waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych i pozwala efektywnie odfiltrować mechaniczne skażenie wody. Kolejnym rozwiązaniem są filtry wolnostojące i dzbankowe. Należy zalać je wodą do wyznaczonego poziomu i odczekać odpowiedni okres czasu, aż zostanie przefiltrowana. Decydując się na tego typu rozwiązanie, należy zaopatrzyć się też we wkłady oczyszczające. Z dzbankiem filtrującym można z łatwością przefiltrować dużą ilość wody tak, by stała się zdatna do picia. Filtry są tanie, a wkłady oczyszczające bardzo wydajne, dzięki czemu wystarczają nawet na dłuższy czas pracy urządzenia. Jak pokazują te przykłady usuwanie drobnoustrojów może być bardzo proste i ekonomiczne. Wystarczy zdecydować się na wybraną metodę i cieszyć się czystą i smaczną wodą.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


szesnaście − 6 =