Jak wygląda proces wytwarzania kiszonki dla bydła?

Kiszonka to pasza objętościowa, która służy do karmienia bydła hodowlanego. Pasza zostaje przygotowania poprzez zakiszenie surowca roślinnego przy użyciu kwasu mlekowego wytworzonego przez bakterie. Wartościowe żywienie, które jest dobrej jakości to podstawa, aby krowy były zdrowe i dawały dobrej jakości mleko.

Aby wytworzyć kiszonkę należy zebrać ziarna i dobrze je rozdrobnić. Po rozdrobnieniu surowca należy dobrze ubić masę w celu pozbycia się resztek powietrza. Następnym krokiem jest odcięcie dostępu powietrza. W tym celu sprawdza się folia kiszonkarska, którą należy szczelnie owinąć surowiec roślinny. Proces zakiszenia dojdzie do skutku tylko w warunkach beztlenowych. Wspomniana folia to wygodne rozwiązanie, ponieważ gwarantuje szczelną izolację od powietrza oraz jest odporna na czynniki zewnętrzne (mróz i promienie UV). Czasami przed owinięciem w folię, dodaje się zakiszacza do surowca na kiszonkę. Jest to szczególnie przydatne rozwiązanie w upalnym okresie letnim.

Kiszonka jest gotowa po 6 tygodniach, jednak należy pamiętać, aby przy jej pobieraniu nigdy nie odkrywać całości, a tylko taką część, jaka jest potrzebna w danym momencie.

Na co trzeba zwrócić uwagę przy produkcji kiszonki?

Do wytworzenia kiszonki najczęściej używa się specjalnej kukurydzy, dobranej według lokalizacji gospodarstwa. Niezwykle ważnym jest fakt, aby przestrzegać reguł, ponieważ rodzaje kukurydzy są dostosowane do długości okresu wegetacyjnego, a zasobność gleby wpływa na jej jakość. Popularne są też sianokiszonki produkowane z suszu roślinnego.

Najczęściej popełnianym przez rolników błędem jest nieodpowiedni termin zbiorów ziaren kukurydzy. Musi się on odbyć podczas fazy woskowej lub woskowo-szklistej ziarna, ponieważ wtedy zawartość suchej masy to pożądane 30-35%. Nieodpowiednie przygotowanie ziaren do procesu kiszenia skutkuje otrzymaniem paszy o niskiej jakości.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dwadzieścia + jedenaście =