Chleb bez wątpienia można zaliczyć do najbardziej znanego pieczywa. Dzięki swojej popularności, wielu nie może wyobrazić sobie bez niego śniadania, a jego charakterystyczny zapach często kojarzy się z domem. Jadano go już w czasach starożytnych, lecz z biegiem lat zmieniała się jego forma. Obecnie nie trzeba już samodzielnie piec chleba, a jego wytworzenie w piekarni jest o wiele prostsze dzięki nowoczesnym maszynom piekarniczym.
Produkcja chleba
Do powstania doskonałego wypieku należy dobrać idealną mąkę. Niezbędne do wytworzenia chleba na większą skalę są odpowiednie maszyny piekarnicze. Zakwas, z którego powstaną wyśmienite bochenki, sporządzić można w miesiarce poprzez dodanie żuru, wody, drożdży, mąki i soli. Kiedy osiągnie odpowiednią dojrzałość, należy rozpocząć tworzenia ciasta. Przy tej czynności najlepiej sprawdzi się miesiarka spiralna.
Następnie owe ciasto przelewa się do wagodzielarki połączonej z zaokrąglarką, która wytworzy charakterystyczny kształt. Przed wypieczeniem bochenków, powinny one wyrastać w koszykach wiklinowych w temperaturze ok. 35-45°C przez 35-50 minut. Ostatni krok wiąże się z włożeniem uformowanych kęsów do pieca piekarniczego. Chleb po spędzeniu od 35 do 50 minut w około 210-250°C jest gotowy do spożycia.
Bądź pierwszym komentującym!