Jak dbać o sztućce?

Sztućce to jeden z podstawowych elementów zastawy stołowej. Pod tym pojęciem kryją się wszelkie przybory służące do jedzenia oraz przyrządzania potraw, czyli łyżki, łyżeczki, widelce, widelczyki, noże, pałeczki itp. Co istotne, w zależności od kształtu i rozmiaru wymienione elementy są przeznaczone do konkretnych czynności o charakterze konsumpcyjnym. Jeśli np. interesują nas wysokiej jakości widelce obiadowe, to znajdziemy je m.in. na https://www.villaitalia.pl/category/sztucce-na-sztuki-widelce.

Liczy się głównie rodzaj materiału

Sztućce z biegiem czasu mogą ulegać korozji i tracić swój wspaniały wygląd, w związku z czym należy o nie we właściwy sposób dbać, aby opóźnić ten niepożądany proces. Zaleca się rezygnację z mycia w zmywarce – znacznie bezpieczniej robić to ręcznie, z wykorzystaniem łagodnych środków czyszczących. Ryzyko porysowania powierzchni i pojawienia się rdzy zostaje bowiem wówczas ograniczone do minimum. Jeśli chodzi o sztućce wykonane ze stali nierdzewnej (najczęściej użytkowane), to warto je zawsze myć za pomocą miękkiej gąbki z odrobiną płynu do naczyń, a na koniec dokładnie osuszyć, tak aby wilgoć nie doprowadziła do korozji.

Co jakiś czas trzeba też koniecznie moczyć je przez dłuższą chwilę w kilku litrach ciepłej wody z amoniakiem. Z kolei widelce i łyżki srebrne wymagają pielęgnacji wyjątkowo łagodnej, czyli mycia w letniej wodzie i dedykowanym płynie. Wskazane jest ponadto okresowe czyszczenie z zastosowaniem mieszaniny popiołu i cytryny, ewentualnie wody, sody i octu. Dodajmy, że optymalnym miejscem do przechowywania sztućców jest szuflada wyłożona bibułą bądź szmatką z bawełny.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


trzynaście − 13 =