Czego się powszechnie używa do konserwacji żywności?

Nikt z nas nie lubi marnować żywności. Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej, staramy się unikać jej wyrzucania i szukamy sposobów na jak najdłuższe jej przechowywanie. Jednym z urządzeń, które przydać się mogą w każdej restauracyjnej kuchni, jest pakowarka próżniowa. Używana także przy produkcji i sprzedaży produktów żywnościowych przyczynia się do ograniczenia ilości odpadów i znacznych oszczędności. Dobrze zakonserwowane jedzenie dłużej poczekać może na swojego konsumenta.

Zgrzewarki próżniowe – oszczędność dla domu i firmy

Korzystanie z próżniowych pakowarek do żywności to doskonały sposób na szczelne jej przechowywanie, a tym samym znaczne wydłużenie jej świeżości i przydatności do spożycia. Bo jak powszechnie wiadomo – higiena w gastronomii to podstawa. Dodatkowo taka metoda konserwacji chroni potrawy przed przenikaniem do nich innych zapachów z lodówki i sprawia, że zajmują one w niej mniej miejsca niż gdyby przechowywane były w tradycyjnych pojemnikach. Na rynku znajdziemy dwa główne rodzaje pakowarek.

Pierwsze z nich sprawdzą się w gospodarstwach domowych i niewielkich lokalach gastronomicznych. To proste urządzenia o tzw. listwowej konstrukcji i niewielkich rozmiarach, do których wkłada się końcówkę folii, a następnie odsysa powietrze z jej wnętrza i szczelnie spawa. Drugim rodzajem są pakowarki komorowe. Umieszcza się w nich całą folię wraz z konserwowanym w niej produktem. Takie zgrzewarki charakteryzują się większą wydajnością i możliwością regulacji parametrów pracy. W zależności od wielkości komory zgrzewającej mogą pomieścić nie tylko niewielkie porcje, ale i na przykład duże kawałki mięsa lub innych produktów spożywczych.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


3 × 3 =