Co należy wiedzieć stosując opał do kominka?

Najczęściej wybieranym rodzajem opału do kominka jest drewno w formie przetworzonej i nieprzetworzonej. Wybierając drugi rodzaj czyli m.in. na szczapki, wióry powinny być one suche, i posiadać mały procent wilgotności. Jest wtedy ono najbardziej wydajne i skutecznie ogrzewa pomieszczenie. Nie zaleca się stosowania drewna iglastego, ponieważ bardzo długo się ono pali i zawiera sporo żywicy, która zapycha przewody kominowe, co może stwarzać niebezpieczeństwo. 

Jaki opał do kominka wybrać?

Dużą popularnością cieszy się drewno przetworzone w postaci brykietu i pelletu do kominków. Są one łatwo dostępne i bezproblemowe w przechowywaniu. Pellet charakteryzuje się wysoką wartością opałową oraz niską zawartością popiołu, dlatego doskonale nadaje się do palenia nim w kominku. Nie zapycha przewodów kominowych i nie powoduje powstawania niebezpiecznych spieków. Jest również bardzo ekologicznym i przyjaznym dla środowiska materiałem opałowym. Zawiera niewielką ilość wilgoci, dlatego chroni kominek przed korozją. Wiele firm oferuje dowóz każdej ilości pelletu do Kielc oraz innych miast w Polsce. Drugi rodzaj przetworzonego drewna, czyli brykiet produkowany jest w formie kostek, które podczas spalania praktycznie nie emitują szkodliwego dwutlenku węgla. Pomaga także w zachowaniu kominka w czystości, dzięki temu, że nie produkuje sadzy i popiołu. Zarówno pellet, jak i brykiet to ekologiczne rodzaj opału, a wybór jednego z nich zależy od posiadanego kominka oraz indywidualnych preferencji użytkownika.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


3 × 3 =