Bez jakich sprzętów nie można się obejść w restauracji?

Żadna profesjonalna kuchnia nie obejdzie się bez odpowiedniego sprzętu. Prawidłowe wyposażenie to podstawa sprawnie funkcjonującej restauracji. Dlatego właśnie wybór urządzeń do gastronomii powinien być szczególnie dobrze przemyślany. Sprzęty, w które wyposażymy nasz lokal muszą być nie tylko wydajne i funkcjonalne, warto zwrócić uwagę na aspekty takie jak energooszczędność, czy dostępność autoryzowanego serwisu.

Odpowiednie narzędzia

Wyposażenie zawodowej kuchni można by przyrównać do wyposażenia warsztatu profesjonalnego mechanika. W zależności od oferowanych usług będzie diametralnie różne, podstawy jednak zawsze będą te same.

Pierwszą rzeczą, którą powinniśmy przemyśleć przy planowaniu nowej kuchni lub modernizacji jest wentylacja. Dobre rozmieszczenie punktów grzewczych i zastosowanie odpowiedniej jakości okapów i wyciągów gwarantuje nie tylko bezpieczeństwo i higienę, ale także komfort pracy. Największym wrogiem kucharza jest bowiem gęsta atmosfera i dym wokół stanowiska.

Żadna kuchnia nie obejdzie się bez palników, piekarników, blatów roboczych, zlewozmywaków i podstawowych narzędzi jak garnki, noże, czy patelnie. Oprócz tych podstaw warto jednak zainwestować w inne, przydatne urządzenia. Dobrym pomysłem będzie na przykład zmywarka kapturowa: https://termosy.com.pl/Zmywarki-kapturowe-gastronomiczne-c966. W zależności od zakresu przygotowanych potraw warto też zaopatrzyć naszych pracowników w maszyny takie jak krajalnice, roboty wielofunkcyjne, miksery, piece wózkowe, czy warniki. Przy doborze wyposażenia zawsze zacznijmy od określenia tego, co w naszej restauracji będzie serwowane, dopiero później zastanówmy się jakie urządzenia mogą nam w przygotowaniu tych potraw pomóc.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


15 + 11 =