Przetwory z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez zwany jest również lekarskim lub aptecznym. Czarny bez jest rośliną pospolitą, jadalną i leczniczą, posiadająca wiele korzystnych dla funkcjonowania naszego organizmu właściwości. Należą do nich między innymi: działanie wykrztuśne i rozrzedzające katar, działanie napotne i antywirusowe, wzmacnianie ogólnej odporności organizmu, przyspieszanie przemiany materii, czy też łagodzenie stanów zapalnych skóry. Należy jednak pamiętać, że owoców i kwiatów czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym. Zawierają one bowiem toksyczną substancję, która jest silnie trująca. Można się jej jednak łatwo pozbyć poddając czarny bez obróbce termicznej. Z tego właśnie powodu z czarnego bzu wykonuje się wiele różnych przetworów. Do najpopularniejszego z nich należy syrop z kwiatów czarnego bzu, czyli tzw, kordiał. Syrop z kwiatów czarnego bzu to gęsta substancja, która doskonale smakuje i z dodatkiem wody sprawdza się jako zdrowy codzienny napój. Jest doskonały na przeziębienia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Można dodawać go również do napojów i herbat. Aby przynosił jednak spodziewane korzyści, warto spożywać go regularnie. Oprócz syropu wytwarza się także z niego sok, który jest dobrym uzupełnieniem codziennej diety. Można nim wzbogacać smak różnych potraw i deserów, lub wykorzystywać go jako ich główny składnik. Wszystkie przetwory i potrawy z wykorzystaniem kwiatów i owoców czarnego bzu są doskonałym źródłem witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, kwasów organicznych. Obecne są w nich także sole mineralne, rutyna i flawonoidy.

Artykuł napisał producent soków naturalnych Polska Róża.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


15 − jedenaście =