Czym palić w kominku?

Rodzaj opału uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju kominka. Drewnem nie można palić w kominkach gazowych, elektrycznych oraz biokominkach. Wybierając rodzaj opału warto zwrócić uwagę na cenę, wydajność oraz ewentualne zminimalizowanie zanieczyszczenia środowiska.

Drewno kominkowe

Jest to najczęściej wybierany rodzaj opału, przede wszystkim ze względu na cenę. Jest także zdecydowanie bardziej bio, emituje mniej szkodliwych związków od węgla oraz oleju. Najlepiej sprawdza się drewno kominkowe pochodzące z drzew liściastych, wolno się spala i daje znacznie więcej ciepła. Do najpopularniejszych należy drewno z buku, dębu, jabłoni, brzozy, akacji, cisa oraz drzew owocowych. Drewno do kominka pozyskane z drzew iglastych zmusza do częstego czyszczenia kominka w związku z dużą ilością sadzy. Należy jednak pamiętać, aby palić całkowicie suchym drewnem.

Brykiet drzewny

Brykiet jest znacznie bardziej wydajny od węgla. Tona brykietu starcza mniej więcej na tyle samo czasu co 2-3 tony drewna opałowego. Uznawany jest on za zupełnie ekologiczny, ponieważ nie produkuje żadnych szkodliwych substancji do środowiska.

Pellet

Wykonany jest z trocin, podczas jego palenia wytwarza się znikoma ilość popiołu. Jest tak samo wydajny jak brykiet i niczego nie brudzi. Zasadniczą różnicą pomiędzy pelletem, a brykietem jest ich wielkość.

Biopaliwo

Biokominki wymagają użycia biopaliwa w celu rozpalenia ognia. Jeden litr paliwa wystarcza średnio na 3-6 godzin spalania. Bioetanol stanowiący paliwo jest zupełnie bezpieczny do użytku, nawet w pobliżu dzieci.

Duży wybór opału znajdziesz na stronie: https://www.sambudrol.pl/.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dwanaście + 7 =