Cukier czy słodzik?

W większości wypadków, dbamy o własne ciało. Regularnie uprawiamy wysiłek fizyczny, trzymamy się diety i doszukujemy meritum naszego problemu z wagą. Sprawa często trafia na temat słodzenia. Cukier jest przedstawiany jako zły dodatek do naszego odżywiania. Lubimy jednak słodki smak, sięgamy zatem po inną formę czyli słodziki. Czy warto? I przede wszystkim czy to działa?

Słodzik jako zamiennik

Większość osób korzysta ze słodzików w celu zredukowania wagi. Uważa się, że cukier to jedna z dwóch ,,białych śmierci” oprócz soli. Tymczasem jego ilość chociażby w popularnych napojach, przeraża przeciętnego użytkownika.

Niektórzy producenci, wyczuwając okazję, korzystają w zamian ze słodzików. Na butelce pojawia się napis ,,bez cukru”. Jest to myląca, ale prawdziwa informacja. Cukru tam nie ma. Czy są jednak zdrowe? Tego nie można być już tak pewnym…

,,Organizm wie”

Powstało wiele badań oraz prac na temat słodzenia. Porównano wpływ spożywania słodzików oraz cukrów w naturalnej formie. Wyniki? Praktyczny brak różnic.

Naukowcy stwierdzili, że organizm przystosowuje się do zmian. Dzięki temu użycie słodzików w żaden sposób nie wpływa na pozytywną pracę organizmu. Liczy się sama spożyta ilość, nie zaś forma, w jakiej przyjmujemy słodycz do naszego organizmu.

Czy warto używać słodzika?

To pytanie, na które każdy musi sobie odpowiedzieć indywidualnie. Nie ma tutaj znaczącego wpływu na poprawę zdrowia, najczęściej słodziki to mieszanka sztucznych składników. Nie wywołują jednak żadnych niepożądanych działań (w większości wypadków). Ich użytkowanie to zatem kwestia gustu oraz upodobań.

O autorze

Serwis Knowledge

Knowledge.co.pl to nowatorski serwis pełniący rolę zarówno portalu informacyjnego jak i poradnika. Dobry content, na każdy temat, na każdą okazję, dla wszystkich.

Bądź pierwszym komentującym!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*


dwa × dwa =